Menü Bezárás

Hogyan szüntethetem meg a vállalkozásomat, és ez mekkora költséggel jár?

Hogyan szüntethetem meg a vállalkozásomat, és ez mekkora költséggel jár? Egy jó könyvelő iroda szakértőire nem csupán a cégalapításkor és az évek alatt zajló munka során, de a vállalkozás megszűnésekor is szükség lehet. Lássuk, mit érdemes erről tudni!

Egy cég megszüntetésének módja attól függ, hogy miért szűnik meg a cég:

  • Végelszámolási eljárásra kerül sor, ha már nincs szükség a vállalkozásra, és nincsen tartozása sem. Jogutód nélkül megszűnik, a céges vagyon pedig az aktuális tulajdonosoké lesz. Az eljárási illeték 15.000 Ft, a cégközlönyben való közzététel 3000 Ft.
  • Csődeljárás, vagy felszámolási eljárás indul akkor, ha szeretnénk megszüntetni, de a cégnek vannak tartozásai, amit nem tud fizetni. Ha a hitelezők követelését valamilyen mértékben kielégíti, akkor a cég jogutód nélkül megszűnik. A felszámolási eljárás díja, ha jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezetről beszélünk, 80.000 Ft, a csődeljárásé 50.000 Ft. Jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetnek mindkét esetben 30.000 Ft-ot, és ezen felül az ügyvédi munkadíjat kell fizetnie.
  • A harmadik lehetőségünk, ha a céget eladjuk, vagy átadjuk másnak. Ebben az esetben a cég nem szűnik meg, csak más lesz a tulajdonos, nekünk nincs vele további teendőnk.

Ha kérdése van cég megszüntetésével kapcsolatban, forduljon bizalommal könyvelő irodánk szakértő kollégáihoz!

Könyvelés hírek webdb honlapkészítés